名家觀點
博客・吳老闆週記・資本政經

移民美國港媽Vikey Chen:移民唔應該只為仔女


今時今日嘅香港地,正上演「亂世移民潮」,茶餘飯後嘅話題都係移民。機場嘅一幕幕灑淚揮別,好煽情,但實在不必要。畢竟網絡發達,親情友情能否維繫,早已同距離遠近無關。最近,我有好多朋友正考慮離開香港,移民歐洲、美加、澳洲、台灣都有。我問佢哋點解想移民,十有八九都話「為咗下一代」。每當聽到呢個理由,我都會奉勸佢哋,三思而後行。只為仔女而移民,係好危險嘅諗法,註定之後嘅每一步棋,都會舉步維艱。

父母應將自己放首位

就好似最近有讀者,喺我Facebook專頁留言,話為仔女教育,正考慮移民。我覆佢,其實任何地方,只要父母企得硬,都可以make a big difference。跟住佢反問,如果唔係為咗囡囡,我哋都唔使來美國啦。我再覆佢,話我哋來美國唔係為咗囡囡,以前喺香港,佢讀國際學校一樣好開心。雖然好多人離開香港,都話為下一代,但係我永遠將自己嘅需求放第一,而唔係仔女。

將自己放首位,真係好重要。當你考慮移民,應該先諗下,對自己嘅影響。離開香港對你有乜好處?新嘅環境你點去面對?大家成日擔心細路嘅適應問題,殊不知大人其實更難適應,因為unlearn好難亦好痛苦。

「為阿仔」移民險成噩夢

我有一個早年移民英國嘅朋友,佢當初決定移民,都係為阿仔。聽人講英國教育好過香港,到底點先為之好,佢其實都唔清楚。總之個個都話好,就一定好。無知要付出代價,呢次「為阿仔」嘅移民,幾乎成為噩夢。

話說阿仔喺英國嘅學校,背靠一片森林。老師會拉住一車教具,帶班細路去森林玩。爬樹抓蟲,上山下水。講緊嘅唔係每年一次嘅field trip,而係每個星期三次嘅森林課堂。阿仔梗係玩得開心,好鍾意返學。但係朋友就提心吊膽,驚阿仔跌親撞損。又怕玩得太多,會老大徒傷悲。而佢自己亦好懷念香港嘅多姿多彩。加上英國小鎮特別安靜,佢晚晚都靜到失眠,以淚洗面。於是,佢開始對阿仔發脾氣,開口埋口都話,阿媽移民都係為咗你。

我哋一班老友,日日WhatsApp開解佢。我亦提議佢睇下「Last Child in the Woods」,書中提到大自然對細路成長嘅重要。佢慢慢認同學校嘅理念,通過做義工結識到更多當地人,仲修補咗同阿仔嘅關係。新生活令佢成為更好嘅自己。移民英國,再唔係只為阿仔,亦都係為佢自己。

當仔女出世,我哋往往將父母嘅身份,無限放大,而忘記自己。我一直認為,偉大、犧牲、報恩,呢類詞語特別刺耳。仿佛一成為父母,就自帶偉大嘅光環,理應為仔女而活,更要求報恩來騎劫仔女。其實,愛就係愛,好原始好簡單。我同囡囡嘅關係,每一秒都處於平衡狀態,不拖不欠。我拒絕背「兒女債」,所以我亦唔使囡囡報「父母恩」。

(撰文 :陳曉瑋 Vikey Chen「香港Vikey移民美國」版主 )

Related Articles